Aktualności
Obchody Światowego Dnia Zdrowia w Gimnazjum Nr 3
Jak co roku społeczność Korfantego włączyła się w obchody Światowego Dnia Zdrowia. Tegorocznym tematem przewodnim było bezpieczeństwo żywności w myśl hasła „Z pola na stół - uczyń jedzenie bezpiecznym”oraz promowanie zasad Codex Alimentarius, które mówią o wysokich standardach żywieniowych oraz o wytycznych postępowania w przetwarzaniu i obrocie żywnością.
W ramach obchodów promowaliśmy Pięć kroków do bezpiecznej żywności, tj.:
· utrzymanie czystości
· oddzielanie żywności surowej od ugotowanej
· dokładne gotowanie
· utrzymanie żywności w odpowiedniej temperaturze
· używanie bezpiecznej wody i żywności.
Wśród działań realizowanych na przełomie marca i kwietnia znalazły się:
- udział uczniów klas pierwszych i drugich w prelekcji dotyczącej zaburzeń odżywiania, prowadzonej przez dietetyka z siemianowickiego oddziału Nature Hause
- przygotowanie plakatów związanych z hasłem obchodów
- udział w konkursach: „Jak żyć smacznie i zdrowo?” i „Rozpoznaj smak”
- przygotowanie stoisk ze zdrową żywnością
- pogadanki na temat zasad właściwego odżywiania oraz przechowywania żywności
- lekcje biologii w klasach drugich poświęcone składnikom odżywczym oraz ich znaczeniu dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia zakończą się konkursem wiedzy, który odbędzie się w poniedziałek, 13 kwietnia 2015 r.
Już teraz dziękujemy wszystkim uczniom i opiekunom za aktywny udział w akcji.
Magdalena Bukowska-Kaczmarczyk
Grażyna Słabicka
Justyna Witwicka