Śniadek w kulinarnej podróży dookoła świata z SWSM • Aktualności • Portal Edukacyjny miasta Siemianowice Śląskie

WYDZIAŁ EDUKACJI, Al. Sportowców 1, tel.: 32-766-05-30

Strona główna » Aktualności » Śniadek w kulinarnej podróży dookoła świata z SWSM
wielkość tekstuA-AA+

Śniadek w kulinarnej podróży dookoła świata z SWSM

Takiego zakończenia pierwszego miesiąca nauki w liceum można pozazdrościć. W ostatnim tygodniu września uczniowie pierwszych i drugich klas o profilu biologiczno-chemicznym I LO mieli okazję poznać tajniki kulinarne z różnych zakątków świata. Pod czujnym okiem szefa kuchni ze Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach, licealiści poznali zasady zdrowego żywienia oraz różnorodność diety człowieka dookoła świata – w Meksyku, Indiach, USA, czy bliższych nam kulturach – Włoch, Francji i Węgier. Warsztaty były podwójnie skuteczne, z uwagi na ich teoretyczny i praktyczny aspekt – każdy uczestnik mógł spróbować swoich sił w odtwarzaniu przygotowanych przepisów.

Wykwalifikowany trener-kucharz zadbał również o podjęcie zagadnień powiązanych z problemami współczesnego świata. Nie jest naszym uczniom obce zagadnienie zmian klimatycznych, ale to dopiero podczas zajęć dowiedzieli się, że przyczyniają się do nich nawet z zacisza własnej kuchni. Prowadzący zachęcił uczestników do przyjrzenia się swoim nawykom żywieniowym, oraz przedstawił proste rozwiązanie na dołożenie własnej cegiełki do walki z globalnym ociepleniem – zapoznanie się z kuchnią wegetariańską. Uczniowie dostali do przygotowania również kilka jarskich dań, które rozbudziły ich kulinarną kreatywność.

Wisienką na torcie tych dwudniowych warsztatów była niezaprzeczalnie część poświęcona deserom. Zdaniem licealistów tiramisu czy ‘Piękna Helena’ to najlepszy sposób na uzupełnienie kalorii wykorzystanych przy sprawdzianie z nowo nabytej wiedzy – teorię zdali wyśmienicie!

Dziękujemy SWSM za możliwość udziału w warsztatach.