Aktualności
W ZSI od kartofla do kluski
9 listopada 2015 r. uczniowie klasy 4b i 4c uczestniczyli w warsztatach kulinarnych – „W kuchni śląskiej przez cały rok” organizowanych w Wiejskiej Chacie w Gliwicach.
W czasie zajęć uczniowie poznali historię życia Ślązaków w mieście i na wsi oraz związane z nimi zwyczaje panujące przy stole. Zajęcia teoretyczne przeplatane były działalnością praktyczną. Dzieci obierały ziemniaki (dla niektórych był to chrzest bojowy), które po ugotowaniu przeciskały przez praskę, a następnie wyrabiały ciasto i formowały kluski. Nie wolno było zapomnieć o dziurce na zołzę!
W oczekiwaniu na kartofle przygotowały wodzionkę i zjadły ją ze smakiem.
Ukoronowaniem zajęć była konsumpcja klusek z sosem.
Czas spędzony w Wiejskiej Chacie przyniósł wiele korzyści zwłaszcza mamom, które od tej pory mogą liczyć na aktywną pomoc dzieci w kuchni.
opracowała: Dorota Wróbel