Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 LISTOPADA
DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 LISTOPADA
W ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj formę” przypominamy, że 8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania
Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.
Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.
Co na śniadanie?
Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)
Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach.
Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka).
Duża ilość warzyw lub/i owoców.
Drugie śniadanie
Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.
Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.
Przykładowe drugie śniadania:
Kanapka z pastą warzywną z fasolą, jajkiem, jogurt naturalny, orzechy, kilka pomidorków.
Płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką masła orzechowego i kakao, owoc.
Pieczywo z pastą rybną, sałatka z pomidorkami i mozzarellą.
Naleśniki z serkiem do smarowania, łososiem, szpinakiem, ogórkiem, pestki słonecznika