DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 LISTOPADA • Aktualności • Szkoła Podstawowa nr 1 im. Mikołaja Kopernika • Szkoły podstawowe • Placówki • Portal Edukacyjny miasta Siemianowice Śląskie

WYDZIAŁ EDUKACJI, Al. Sportowców 1, tel.: 32-766-05-30

wielkość tekstuA-AA+

DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 LISTOPADA

DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA 8 LISTOPADA

W ramach Ogólnopolskiego Programu Edukacyjnego „Trzymaj formę” przypominamy, że 8 listopada to Dzień Zdrowego Śniadania

Dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?

Ważne jest rozpoczęcie dnia posiłkiem, który dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.

Uczniowie, którzy nie jedzą drugiego śniadania, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami, a także mają gorsze wyniki w nauce.

Osoby, które codziennie spożywają śniadania mają o 16% mniejsze ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, o 18% zespołu metabolicznego, 19% cukrzycy typu 2 i o 20% otyłości, w porównaniu do osób jedzących śniadanie sporadycznie.

Co na śniadanie?

Produkty zbożowe pełnoziarniste, np. pieczywo, płatki zbożowe (owsiane, żytnie, gryczane)

Produkty mleczne (mleko, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg) – połączenie w jednym posiłku produktów zbożowych i mlecznych pozwala na lepsze wykorzystanie przez organizm białka znajdującego się w zbożach.

Produkty białkowe (wędliny – najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub jajka).

Duża ilość warzyw lub/i owoców.

Drugie śniadanie

Powinno zapewnić energię na cały dzień w szkole lub w pracy.

Najlepiej gdy jest spożywane 3–4 godziny po pierwszym śniadaniu.

Przykładowe drugie śniadania:

Kanapka z pastą warzywną z fasolą, jajkiem, jogurt naturalny, orzechy, kilka pomidorków.

Płatki owsiane z jogurtem, łyżeczką masła orzechowego i kakao, owoc.

Pieczywo z pastą rybną, sałatka z pomidorkami i mozzarellą.

Naleśniki z serkiem do smarowania, łososiem, szpinakiem, ogórkiem, pestki słonecznika

https://www.trzymajforme.pl/strona-glowna-1?lang_id=1#