Uczniowie klas drugich na warsztatach kuchni molekularnej i zdrowego odżywiania • Aktualności • Szkoła Podstawowa nr 11 im. Juliusza Słowackiego • Szkoły podstawowe • Placówki • Portal Edukacyjny miasta Siemianowice Śląskie

WYDZIAŁ EDUKACJI, Al. Sportowców 1, tel.: 32-766-05-30

Strona główna » Placówki » Szkoły podstawowe » Szkoła Podstawowa nr 11 im. Juliusza Słowackiego » Aktualności » Uczniowie klas drugich na warsztatach kuchni molekularnej i…
wielkość tekstuA-AA+

Uczniowie klas drugich na warsztatach kuchni molekularnej i zdrowego odżywiania

Jak schłodzić napój nie używając lodówki, jak zrobić własne, zdrowe żelki i lody? Co jest zdrowe dla naszego organizmu, a co mu szkodzi, które witaminy rozpuszczają się w wodzie, a które w tłuszczach? Na te i wiele innych pytań, dotyczących zdrowego i racjonalnego odżywiania się, uczniowie klas drugich znają już odpowiedzi. Wszystko dzięki eksperymentowaniu i samodzielnemu wykonaniu naukowych doświadczeń, oczywiście pod okiem wychowawczyń i pań prowadzących zajęcia na Uniwersytecie Rozwoju w Katowicach. Zajęcia kuchni molekularnej przeniosły nas niewątpliwie do świata niecodziennych smaków, aromatów i ciekawych dodatków. W trakcie warsztatów uczniowie mieli okazję samodzielnie stworzyć własną kompozycję smakową lodów. Wykonywanie własnego deseru dało nam mnóstwo frajdy, uśmiechu i radości. Bez wątpienia lubimy eksperymentować i zdobywać wiedzą poprzez zabawę i aktywne działanie!