Cogito i kuchnia molekularna • Aktualności • Zespół Szkół "Cogito" -Technikum Nr 1 im. Zbigniewa Herberta , Branżowa Szkoła I stopnia Nr 1 • Zespoły szkół • Placówki • Portal Edukacyjny miasta Siemianowice Śląskie

WYDZIAŁ EDUKACJI, Al. Sportowców 1, tel.: 32-766-05-30

wielkość tekstuA-AA+

Cogito i kuchnia molekularna

Kuchnia molekularna
To już trzecia odsłona kuchni molekularnej w Cogito. Tym razem w pokazie najlepszego kucharza wśród „naukowców”, członka elitarnej grupy Fundacji Klubu Szefów Kuchni, współpracownika Warszawskiego Instytutu Chemii i Fizyki PAN, Łukasza Konika uczestniczyli uczniowie klas pierwszych i drugich o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kelner. Razem z „mistrzem smaku” uczniowie naszej szkoły poznali tajniki molekularnego gotowania oraz zaprezentowali swoje umiejętności . Kuchnia z wykorzystaniem ciekłego azotu, suchego lodu i naturalnych składników otwiera zupełnie nowe możliwości sporządzania potraw. Uczniowie zobaczyli jak ugotować coś oryginalnego, smacznego i zdrowego wykorzystując wiedzę o zjawiskach fizycznych i właściwościach fizyko-chemicznych produktów spożywczych. Kuchnia molekularna to kuchnia lekka, oryginalna zachwycająca czystym smakiem i zachowanymi właściwościami odżywczymi. Następne spotkania z kuchnią molekularną już za rok.

Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna
Kuchnia molekularna